Proč právě Maďarsko?
Maďarsko je neuvěřitelně pestré a čeští turisté to neprávem přehlížejí. Vždyť kde jinde můžete během krátké doby zhlédnout jezdecké umění kovbojů odkojených stepí, vykoupat se v četných termálech (včetně největšího termálního jezera v Evropě), projet se tradiční úzkokolejkou, obdivovat se ušlechtilosti lipicánských koní i navštívit velkou krasovou jeskyni? Minulost uherských kočovníků a pastevců puszty si připomenete možná se sklenkou vína v ruce, protože vinařskými oblastmi budeme projíždět každou chvíli. Vinné sklípky pak třeba vystřídá csárda - tradiční venkovská hospoda. Je třeba představovat maďarský guláš, langoše nebo palačinky? Třešničkou na dortu je samozřejmě elegantní Budapešť. Ostatně i maďarská města se od sebe výrazně liší: královská a katolická Ostřihom s korunovační katedrálou Štěpána I., Pécs s tureckou mešitou jako dominantou a vykopávkami z římské doby i kalvinistický Debrecen. Přesvědčíme Vás, že spojovat Maďarsko jen s pobyty u Balatonu by byla velká chyba.
Program zájezdu
1. |
? Hradec Králové – odjezd od vlakového nádraží (autobusová zastávka označená písm. J) ? Praha – odjezd z autobusového nádraží Florenc ? Jihlava – odjezd od čerpací stanice OMV Pávov (111. km dálnice D1 směr Brno) ? Brno – odjezd z autobusového nádraží Zvonařka lze domluvit i nástup v Bratislavě na OMV Lamač - 58. km D2 |
2. | uherské královské sídlo Ostřihom (korunovační katedrála, největší v zemi), Visegrad - hrad Matyáše Korvína nad ohbím Dunaje, Park soch - skanzen komunismu |
3. | hlavní město Budapešť (hradní palác, Rybářská bašta, Parlament, bazilika sv. Štěpána, nákupní zóna Váci utca…) |
4. | další půlden v metropoli Maďarska: Památník Milénia, známé Széchenyiovy termální lázně, Městský park, odpoledne královský palác Gödöllõ (oblíbené sídlo císařovny Sissi) |
5. | živý skanzen - vesnička Hollókö zapsaná na seznamu UNESCO, pohoří Mátra - jízda staromódní úzkokolejkou a výšlap na nejvyšší horu Maďarska - Kékes (1 014 m) |
6. | Eger - centrum známé vinařské oblasti (pevnost, biskupský palác, minaret, vinné sklípky), národní park Bükk (Bukové hory): údolí říčky Szalajka: kaskádový vodopád, jeskyně Istállós Kö |
7. | hřebčinec s lipicány v Szilvásvárádu, NP Aggtelek - krasová oblast při maďarsko-slovenské hranici - komplex chráněný UNESCO: prohlídka jeskyně Baradla, koupání v jeskynních termálech Miskolctapolca, večer ve vesnici Tokaj - vinné sklípky v kraji světoznámého vína |
8. | Debrecen -„kalvinistický Řím“, národní park Hortobagy (devítiobloukový most, vahadlové studně, Pastýřské muzeum, csárda) |
9. | pusztou do Malokumánského NP: Bugac - jezdecké kousky csikósů, kovbojů z Uherské nížiny, zastávka v neobydlené vesnici Hájos, kterou tvoří jen vinné sklepy |
10. | proslulé termální lázně Harkány, prohlídka města Pécs (turecká mešita, raně křesťanské hrobky) |
11. | Hevíz - koupání v největším evropském termálním jezeře, jezero Balaton: Badacsony - procházka mezi vinicemi na čedičovou horu, noční přejezd |
12. | příjezd do nástupních míst v brzkých ranních hodinách |
Cena zahrnuje
- dopravu klimatizovaným autobusem
- průvodce
- informační brožuru
- pojištění proti úpadku cestovní kanceláře
Cena nezahrnuje
- ubytování v kempech (tj. výdaje ve výši cca 10 000 HUF)
- vstupy do památkových objektů a na další atrakce (4x termální lázně, jezdecká show, jízda úzkokolejkou…) - celkové náklady cca do 14 000 HUF / studenti cca 11 000 HUF
- stravování
Ubytování
Všechny noci strávíme v kempech se solidním sociálním zařízením a teplou sprchou. Budete potřebovat vlastní stan, spacák a karimatku.
Stravování
Probíhá individuálně, budete se tedy stravovat z místních zdrojů nebo si vařit na vlastním vařiči. První možnost vřele doporučujeme, protože maďarská kuchyně je světoznámá a ceny jsou pro nás přijatelné. Výborné jídlo a kvalitní vína patří samy o sobě k důvodům, proč cestovat do Maďarska. Stačí zmínit nyní už všeobecně známá slova z maďarštiny: gulyás, palacsinta, lángos, pörkölt, paprikás, szegedin, lecsó, csalamáda. Národním jídlem je gulášová polévka (gulyás) a guláš (pörkölt). Nejčastěji používaným kořením je červená paprika, v pokrmech často nechybí rajčata, papriky a cibule, které se pěstují v pusztách Velké uherské nížiny. Charakteristická je i rybí polévka halászlé a chutně upravené ryby vůbec (např. balatonský candát). Světoznámá je čabajka - pikantní suchá klobása, kořeněná paprikou. Téměř na každém jídelním lístku najdete mezi dezerty palačinky, např. s vlašskými ořechy, mákem, tvarohem, skořicí nebo mandlemi, stejně typické jsou štrúdly. Příhodné klimatické podmínky umožnily vznik vynikajících odrůd vína a my budeme projíždět hned několika vinařskými oblastmi. Nejznámější je stále Tokajské ("víno králů a král vín"), dále třeba Égri Bikavér, Olaszrizling, Kékfrankos. Chcete-li si dát něco ostřejšího, můžete zkusit pálenku, např. meruňkovou (barack pálinka).
Chcete-li vědět víc, přečtěte si text o maďarské kuchyni.
Cestovní pojištění
Pojištění si můžete zajistit sami nebo si u nás objednat cestovní pojištění Generali, které zahrnuje i pojištění storna zájezdu.