Gruyères
O městečku Gruyères Švýcaři tvrdí, že v něm najdete to „nejšvýcarštější Švýcarsko“. Nachází se v předhůří Alp a po dobu 500 let zde bylo sídlo hrabat z Gruyères. Dnes je největším turistickým lákadlem místní výrobna věhlasného sýra Gruyère (sýr nemá, narozdíl od názvu městečka, v názvu písmeno „s“). Tyto sýry mají své specifické aroma a prý v nich lze nalézt až 75 různých vůní. Proces výroby je možné sledovat krok po kroku v „La Maison du Gruyère“, kde lze nejen ochutnat místní sýr, ale v místní restauraci i další klasická horská jídla připravená ze sýra. Jedná se především o různé druhy fondue (typický švýcarský pokrm, jehož základem je roztavený sýr), soupe du chalet (hustá vydatná zeleninová polévka s brambory, ozdobená šlehačkou a sýrem Gruyère) nebo soupe à l´oignon au Gruyère (cibulová polévka posypaná sýrem Gruyère).