Tradiční pokrmy - Sýry - Dezerty - Nápoje - Čokoláda
Švýcarská kuchyně je poznamenaná tím, že tato země je rozdělena podle jazyka, kterým se zde mluví, a je také ovlivňována sousedními zeměmi a jejich národními kuchyněmi. Ve francouzsky mluvících kantonech je inspirována francouzskou kuchyní, v Ticinu kuchaři sahají pro inspiraci do italské kuchyně a v německy hovořících kantonech se nechávali inspirovat rakouskou a německou kuchyní. Proto je švýcarská kuchyně neobyčejně různorodá a bohatá. Navíc stejně jako v Česku, i ve Švýcarsku má každý region svou vyhlášenou regionální specialitu.
Jeďte do Švýcarska v dobré partě
Tradiční pokrmy
Tradičním pokrmem z Alp jsou Älplermagronen sestávající z těstovin, brambor, smetany, sýra a cibule. Dalším zajímavým pokrmem je Rahmschnitzel mit Nüdeli, tedy vepřový nebo telecí plátek v houbovo-smetanové omáčce podávaný se širokými nudlemi.
Rösti je tradiční pokrm ze strouhaných brambor připomínající náš bramborák a může se podávat jako hlavní jídlo nebo jako příloha.
Národní uzeninou je cervelat, která připomíná český špekáček. Na rozdíl od něj ale není tak tučná. Nevzít si ji s sebou na výlet a pak ji neopékat by byl hřích. Osvědčenou a velmi chutnou variantou jsou také mini párečky Bernerli. Ty jsou navíc částečně plněny sýrem a obaleny ve slanině.
Švýcarsko dalo světu základ zdravé a vyvážené snídaně. A to díky doktoru Bircherovi, který vymyslel muesli – směs v mléce namočených ovesných vloček, sušeného ovoce a ořechů.
Švýcarská kuchyně si také hodně potrpí na sezónnost, takže na jaře například vládnou pokrmy z chřestu, na podzim z dýní. Podzim je také ideálním ročním obdobím pro milovníky červeného masa, protože restaurace v celém Švýcarsku nabízejí speciality ze zvěřiny. Ve městech ležících u jezer jsou pak specialitou ryby. U jezera Blausee v Bernských Alpách najdete velké sádky, kde se chovají pstruzi duhoví a kde si v místní restauraci můžete pochutnat na rybích specialitách.
Sýr, sýr a ještě jednou sýr
Nedílnou součástí typických švýcarských jídel je sýr. Pokud se říká, že Francouzi mají jeden typ sýra pro každý den v roce, podle mého názoru ho mají Švýcarové na rok a půl. Asi nejznámějším druhem sýra je Emmentaler – tvrdý sýr z údolí Emme na východ od hlavního města Bernu, běžně známý jako „sýr s dírami“ (a čím je starší sýr, tím více děr je uvnitř), pak Gruyère – tvrdý sýr vyrobený ve městě Gruyères a Appenzeller – silně aromatický sýr z města Appenzell v severovýchodním Švýcarsku.
Kromě nejběžnějších typů uvedených výše můžete narazit na různé druhy sýrů v téměř každé alpské chatě během vašich výletů do švýcarských hor. Jaká jsou tedy nejtypičtější švýcarská sýrová jídla?
Určitě fondue, roztavený sýr smíchaný s bílým vínem a štamprlí třešňového likéru, do kterého dlouhou tenkou vidličkou se dvěma hroty namáčíte na kostky nakrájené bílé pečivo. Tento pokrm se připravuje v keramickém, kameninovém nebo litinovém hrnci (caquelon) a udržuje se v tekutém stavu pomocí malého lihového hořáku pod hrncem. Existují různé sýrové směsi na fondue, tradiční směs sýrů se skládá ze stejného množství ementálu a Gruyère. Velmi oblíbená směs je také moitié-moitié (tedy půl napůl): směs sýrů Gruyère a Vacherin Fribourgeois. Sýrová směs se může při přípravě dochutit česnekem, pepřem, muškátovým oříškem nebo bylinkami. Často je také ke koupi směs, ke které nemusíte přidávat bílé víno, ale která místo toho obsahuje pivo. I konzervativní Švýcaři dokážou se svým národním jídlem trošku experimentovat.
Dalším báječným sýrovým pokrmem je raclette. Aromatický polotvrdý sýr se zahřeje, a až začne postupně tát, seškrábne se dřevěnou špachtličkou na talíř nebo na plátek chleba. Na rozdíl od fondue se konzumuje po celý rok a podává se s vařenými neloupanými bramborami, malými okurkami nebo nakládanými cibulkami.
Sýr se také přidává do různých slaných koláčů, i jejich miniaturních variant, tzv. chäschüechli, tedy sýrových koláčků.
Dezerty
Ve Švýcarsku můžete ochutnat sněhové pusinky z ementálu (Merängge), třešňový dort ze Zugu (Zuger Kirschkorte), mrkvový dort z Aarau (Aargauer Rueblitorte) nebo třeba ořechový dort z Graubündenu (Bündner Nüsstorte). Nebo třeba Vermicelles, kaštanové pyré připomínající svým tvarem špagety. A to jsme jen u sladkostí.
Nápoje
Nealkoholické sycené nápoje
Ve Švýcarsku jsou k dostání různé druhy sycených nealkoholických nápojů. Některé jsou vyráběny ve velkých průmyslových množstvích, zatímco jiné jsou baleny v menších počtech. Pravděpodobně jste o těchto značkách nikdy neslyšeli, dokud jste nenavštívili Švýcarsko. Jedním z nejoblíbenějších nápojů je Rivella. V roce 1952 Švýcaři vyřešili problém, co dělat se zbytkovou syrovátkou z výroby sýra. Změnili ho na šumivý, který se vyrábí v několika příchutích. Oblibě se těší se i Passaia – chutný nápoj vyrobený z exotické maracuje, který se začal vyrábět v šedesátých letech, kdy na švýcarský trh začalo pronikat exotické ovoce.
Elmer citro je – jak už název napovídá – sodovkový nápoj s příchutí citronu, který se dá namíchat do piva a vytvoří tak stále oblíbenější nápoj Panaché.
Káva a čaj
Čaj a káva jsou skvělou alternativou studených nápojů. Kromě tradiční švýcarské značky Nescafé můžete v místních kavárnách ochutnat i další známé značky. Ke kávě se tradičně podává „gipfeli”, jemně slaný loupák.
Likéry a pálenky
Švýcarské likéry jsou sladké a hodně silné. Mezi populární likéry patří Pflümli vyrobený ze švestek. Oblíbeným nápojem, do kterého se švestkový likér přidává, je Schümli Pflümli. Tento horký nápoj z cukru, švestkového likéru, kávy a šlehačky si můžete vychutnat při lyžování ve švýcarských Alpách.
Träsch se vyrábí z jablek a hrušek. Tato pálenka je součástí dalšího oblíbeného nápoje Kafi Lutz, který si vychutnáte nejlépe v Après-ski baru po dni stráveném na švýcarských sjezdovkách. Lžička instantní kávy se zalije horkou vodou, přidá se cukr a 2cl Träsch a oblíbený nápoj je na světě.
Williamine se vyrábí z voňavých hrušek Williams. Kirsch je velmi silná třešňová pálenka z třešňových pecek, která se přidává jak do fondue, tak i do třešňového dortu z oblasti Zugu (Zuger Kirschtorte).
Švýcarské pivo
V německy mluvících částech Švýcarska je oblíbený většinou světlý ležák. Příklady populárních značek piva jsou Feldschlösschen, Rugenbräu, Calanda, Quöllfrisch, Eichhof atd. Pivo ve francouzsky mluvících regionech Švýcarska je spíše belgického typu.
V současné době Švýcarsko zažívá boom minipivovarů, které jsou součástí trendy restaurací.
V závislosti na tom, kde se ve Švýcarsku nacházíte, se na čepování piva v restauracích vztahují různé měrné jednotky. To souvisí jak s tvarem sklenic, ale také s jejich obsahem. Od skromného „herrgöttli” (dvoudecová sklenice), přes „stange” (vysoká štíhlá sklenice o obsahu 0,3l) až po půllitrový „kübel”.
Švýcarské víno
Výroba vína ve Švýcarsku sahá až do doby římské. Švýcarské víno má francouzské, německé a italské vlivy a vinná réva se převážně pěstuje v jihovýchodní, západní a severovýchodní části země. Přestože ve Švýcarsku existuje více produkce bílého vína, najdete také skvělé odrůdy růžového a červeného vína. Vína z oblasti Ženevského jezera (z oblasti Lavaux, která je zapsána na Seznam světového dědictví UNESCO) se vyrábějí zejména pro místní spotřebu.
Každý rok na konci května nebo na začátku června v rámci festivalu „Caves ouvertes” (otevřené sklepy) zhruba 300 vinařství na břehu Ženevského jezera otevírá své dveře a zve na ochutnávku své produkce. Jedná se o skvělou příležitost ochutnat vína z malých rodinných vinařství, která jsou jinak pro návštěvníky zavřena. Pokud si v prvním vinařství, které navštívíte, zakoupíte „Passeport Caves Ouvertes” za 30 franků, máte pak v každém dalším vinařství ochutnávku vína zdarma. V ceně je zahrnuta i kyvadlová doprava mezi jednotlivými místy.
Čokoláda
Která jiná země je synonymem pro čokoládu než právě Švýcarsko? Roční spotřeba čokolády na osobu je 11,3 kila. Čokoládu si samozřejmě můžete koupit v každém obchodě, ale lepší je se vydat přímo do místa, kde se čokoláda vyrábí (více v kapitole Švýcarská čokoláda).
Autorkou textu je Hana Hurábová, všechna práva na použití jakékoliv části textu vyhrazena.