Kde se najíst? - Jak se najíst levně - Snídaně v penzionech - Sladkosti - Nápoje
Kde se najíst?
Stravovat se v Patagonii můžeme v různých typech podniků, od pouličních stánků přes jídelny s rychlým občerstvením a lidové jídelny až po luxusní restaurace. Argentina je pověstná svými grilovanými hovězími steaky (asados), ovšem zde více než jinde platí, že čím více si chceme pochutnat, tím lepší a obvykle dražší restauraci musíme zvolit. Mezi další tradiční jídla patří i vepřové a kuřecí maso, ryby a plody moře, mezi přílohy těstoviny, rýže a brambory upravené na všechny možné způsoby.
Leťte do Patagonie v dobré partě
Běžný turista – trekař se asi nebude pravidelně stravovat ve zdejších restauracích, ovšem alespoň jedna návštěva lepšího podniku a ochutnání zdejších typických pokrmů jistě bude velmi příjemnou součástí poznávání oblasti.
Jak se najíst levně
Kdo chce šetřit kapsu, bude se vyptávat na „menú del día“, tj. nabídku dne. Obvykle je vždy několik jídel na výběr, předkrmů i hlavních chodů, občas i s dezertem a nápojem v ceně. Jedná se o něco podobného našim hotovým jídlům a o nejlevnější možnost teplého jídla v restauraci. Pokud jste po treku žhaví na pořádné obžerství, můžete si dopřát oběd nebo večeři v podniku zvaném „tenedor libre“, což je zdejší obdoba jídelen „all you can eat“, kde za paušální cenu můžete sníst, kolik váš žaludek snese.
Další možností jsou stánky a jídelny s rychlým občerstvením, kde si můžeme vybrat mezi výživnými obloženými sendviči lomito nebo skromnými tostado, různými klobáskami a hamburgery či párky v rohlíku. Vynikající jsou pečené či smažené pirohy empanady s různými náplněmi. Pult s teplými jídly „s sebou“ bývá i ve větších samoobsluhách.
Snídaně v penzionech
Zapomeňme na opulentní snídaně v bufetovém stylu. Až na výjimky se obvykle servíruje pečivo (často malé croissantky medialunas) s máslem a džemem, káva a čaj.
Sladkosti
Po náročném treku i pivaři rádi vymění hospodu za cukrárnu, kde se příjemným způsobem doplňují kalorie. Typickou pochoutkou je dulce de leche, cosi na způsob sladkého karamelu, který se maže na pečivo, plní se jím sušenky a koláče nebo třeba zdobí palačinky. Vynikající je zdejší zmrzlina, které se obvykle nabízejí desítky druhů na výběr a je opravdu poctivá.
Vyloženě patagonskou specialitou nejsou cukrárny, ale „chocolateríe“ - čokoládovny, kde člověk při pohledu na pulty a vitríny plné všemožných druhů čokolád a čokoládových pralinek prostě neodolá a zvykne si sem rád chodit na něco dobrého.
Nápoje
Kromě běžných druhů nealkoholických nápojů typu cola, fanta, sprite se nabízejí úžasné ovocné šťávy, čerstvě mačkané z všemožných exotických druhů ovoce. Dobré jsou i ovocné koktejly. Nejlepší výběr najdete v podniku frutería. Místní káva a čaj bývají pro našince někdy zklamáním, ovšem za vyzkoušení stojí maté.
Místní druhy piva se českým značkám nevyrovnají. Oblíbenými značkami jsou v Argentině Quilmes, v Chile Cristal. Pivo se v těchto zemích obvykle prodává v litrových lahvích a je obvyklé, že z jedné láhve upíjí celá skupina. Domorodci jsou obvykle vyděšeni, když si čeští turisté objednají každý své, litrové pivo. A nejenže ho sami v pohodě vypijí, ale ještě si objednají další.
Argentina i Chile jsou samozřejmě vyhlášené skvělými značkami vín a často i v levné restauraci dostanete na stůl chutnější víno než to, které si u nás doma draze koupíte. Pokud si chcete dát nějaký opravdu typický místní nápoj, objednejte si pisco sour, bílé brandy z destilovaných hroznů nebo chichu, mošt z různých zkvašených plodů, který připravovali už původní obyvatelé.
Autorkou textu je Hana Tomsová, všechna práva na použití jakékoliv části textu vyhrazena.