Patříte-li k milovníkům jídla a obzvláště masa, bude se vám v Černé Hoře líbit. I když se jedná o malou zemi, nemůžete všude očekávat stejnou kuchyni – přímořská, horská a vnitrozemská se dost liší. Určitou charakteristiku ale splňují všechny – místní strava je vydatná, chuťově výrazná a často založená na přírodních surovinách, poměrně dost potravin by zde celkem bez problémů mohlo být označeno jako “bio”.
Jeďte do Černé Hory v dobré partě
U moře můžete očekávat spoustu ryb. Ty jsou ale v restauracích přímořských letovisek poměrně drahé. Máte-li vlastní gril nebo jinou možnost úpravy z vlastních zdrojů, vyplatí se zajít na rybí trh. Pak vás výborná večeře vyjde na pár eur. Doporučuji kupovat ryby pod názvem orada, list, a máte-li je rádi, také gambori (krevety). Mimo ryb můžete očekávat poměrně dost ovoce a zeleniny, hlavně, pomeranče, fíky a výborné olivy (nejlepší jsou prý z Baru).
Naopak v horách si můžete pochutnat na lesních plodech a výborných domácích džemech z nich vyrobených. Výrazně tu jsou zastoupeny mléčné výrobky – jogurty, sýry (hlavně v oblasti Pljevlji) a kajmak (nejlepší je prý z Trsy). Kajmak je výborná smetanová “věc” - něco mezi smetanou a máslem, možná by se dal trochu přirovnat k našemu pomazánkovému máslu, ale je mnohem lepší a taky tučnější, mívá až 70 % tuku. Pod pojmem sýr si nepředstavujte tvrdý sýr typu eidamu, ale měkký a hodně slaný sýr konzistence tvarohu. Také zde můžete ochutnat výborné jehněčí a telecí upravené na spoustu způsobů. Počítejte s tím, že místní kuchyně bude dost tučná.
Maso je nedílnou součástí černohorské kuchyně. Jí se klidně i několikrát denně a chod bez masa jakoby ani nebyl. V oblasti okolo Njeguši se suší nejlepší černohorský pršut. I když nejsem zrovna “masotarián”, musím říct, že je opravdu výborný.
Černohorská kuchyně má co nabídnout i v oblasti nápojů. Káva je téměř všude kvalitní a pije se hlavně turecká (obična kafa). V horách si můžete dát čaj z čerstvých nebo sušených bylin. Černá Hora vyrábí vlastní pivo i víno. Jediný výrobce piva sídlí v Nikšiči. Nikšičko sice Plzni konkurovat nemůže, ale pít se dá. Oproti tomu místní víno je výborné. Na většině lahví uvidíte jméno výrobce Plantaže, k nejznámějším ze zdejších vín patří bílý Krstać a červený Vranac.
Více o uvedených ale i dalších specialitách pojídaných na území Černé Hory (jako jsou např. priganice, čevapi, džigerica, burek a japraki) najdete v článku o černohorské kuchyni nebo na webu Černá Hora Rovnou.
Autorkou textu je Pavlína Frydrychová, všechna práva na použití jakékoliv části textu vyhrazena.