Co se dá v Černé Hoře ochutnat

Patříte-li k milovníkům jídla a obzvláště masa, bude se vám v Černé Hoře líbit. I když se jedná o malou zemi, nemůžete všude očekávat stejnou kuchyni – přímořská, horská a vnitrozemská se dost liší. Určitou charakteristiku ale splňují všechny – místní strava je vydatná, chuťově výrazná a často založená na přírodních surovinách, poměrně dost potravin by zde celkem bez problémů mohlo být označeno jako “bio”.

Jeďte do Černé Hory v dobré partě

U moře můžete očekávat spoustu ryb. Ty jsou ale v restauracích přímořských letovisek poměrně drahé. Máte-li vlastní gril nebo jinou možnost úpravy z vlastních zdrojů, vyplatí se zajít na rybí trh. Pak vás výborná večeře vyjde na pár eur. Doporučuji kupovat ryby pod názvem orada, list, a máte-li je rádi, také gambori (krevety). Mimo ryb můžete očekávat poměrně dost ovoce a zeleniny, hlavně, pomeranče, fíky a výborné olivy (nejlepší jsou prý z Baru).

Naopak v horách si můžete pochutnat na lesních plodech a výborných domácích džemech z nich vyrobených. Výrazně tu jsou zastoupeny mléčné výrobky – jogurty, sýry (hlavně v oblasti Pljevlji) a kajmak (nejlepší je prý z Trsy). Kajmak je výborná smetanová “věc” - něco mezi smetanou a máslem, možná by se dal trochu přirovnat k našemu pomazánkovému máslu, ale je mnohem lepší a taky tučnější, mívá až 70 % tuku. Pod pojmem sýr si nepředstavujte tvrdý sýr typu eidamu, ale měkký a hodně slaný sýr konzistence tvarohu. Také zde můžete ochutnat výborné jehněčí a telecí upravené na spoustu způsobů. Počítejte s tím, že místní kuchyně bude dost tučná.

Maso je nedílnou součástí černohorské kuchyně. Jí se klidně i několikrát denně a chod bez masa jakoby ani nebyl. V oblasti okolo Njeguši se suší nejlepší černohorský pršut. I když nejsem zrovna “masotarián”, musím říct, že je opravdu výborný.

Černohorská kuchyně má co nabídnout i v oblasti nápojů. Káva je téměř všude kvalitní a pije se hlavně turecká (obična kafa). V horách si můžete dát čaj z čerstvých nebo sušených bylin. Černá Hora vyrábí vlastní pivo i víno. Jediný výrobce piva sídlí v Nikšiči. Nikšičko sice Plzni konkurovat nemůže, ale pít se dá. Oproti tomu místní víno je výborné. Na většině lahví uvidíte jméno výrobce Plantaže, k nejznámějším ze zdejších vín patří bílý Krstać a červený Vranac.

Více o uvedených ale i dalších specialitách pojídaných na území Černé Hory (jako jsou např. priganice, čevapi, džigerica, burek a japraki) najdete v článku o černohorské kuchyni nebo na webu Černá Hora Rovnou.

Autorkou textu je Pavlína Frydrychová, všechna práva na použití jakékoliv části textu vyhrazena.

Vážíme si vašeho soukromí

Pomocí cookies analyzujeme návštěvnost, přizpůsobujeme obsah a reklamy podle vašich potřeb. Kliknutím na „Přijmout“ vyjadřujete souhlas s tím, že cookies používáme.